Rombouts sinds 1530

 


't SCHALIËNHUIS LOENHOUT

 

 

Het vroegere dorpsleven van Loenhout speelde zich vooral af rond wat nu het Oude Dorp wordt genoemd. Evenwijdig aan de Loenhoutse tak van de familie loopt de geschiedenis van het huis, waarin het bierbrouwen beoefend werd (in een tijd dat drinkbaar water zeer schaars was), het nog steeds bestaande Schaliënhuis te Loenhout.

Het Schaliënhuis is gelegen aan de Plaetse. Het is een van de oudste nog bestaande huizen van Loenhout. Toen Michiel van Elsacker het kocht rond 1560 van de erfgenamen van Wouter van den Cloot was het een van de bijzonderste huizen van Loenhout.
Het was een grote boerderij met een brouwerij en een gelagzaal. In de 16e eeuw, vooral rond 1580, toen de pest heerste over Loenhout, Wuustwezel en Brecht, was bier drinken een veiligheid. Men was zeker dat men iets dronk dat vrij was van ziektekiemen.
Het bier was een brouwsel van granen in kokend water en de besmetting was dus geringer dan bij het drinken van water. Herbergen met een eigen brouwerij kenden dus succes en van heide en verre kwam men in het Schaliënhuis veilig bier drinken.
Het Schalienhuis bleef gedurende bijna 300 jaar in het bezit van van Elsackers. Thans is het eigendom van Sus en Ingrid Vissers-Aernouts.